ZKM Opleidingen

 

Je wil als coach, psycholoog of therapeut structuur bieden maar niet sturend zijn!

Je wil je cliënt begeleiden, maar niet leiden.

Je wil dat jouw cliënt zelf antwoorden vindt en daarmee zelf de koers bepaalt.

Je wil oplossingsgericht werken met daarin alle ruimte voor het verhaal en het zelf onderzoek van je cliënt. Je weet dat op deze manier niet alleen de problemen boven tafel komen, maar juist ook de mogelijkheden en de antwoorden.

Je wil met een echt verdiepende methode werken! Een methode die aandacht heeft voor de onderliggende gevoelens. Want je weet dat het negeren van gevoelens en blijven hangen in het denken, iemand meestal niet verder brengt.

Je weet dat het belangrijk is dat niet alleen die patronen waar de cliënt in een valkuil trapt zichtbaar worden, maar vooral ook waar de energie en motivatie zitten! Immers daarin ligt de sleutel naar écht fundamentele verandering!

De ZelfKennisMethode (ZKM) geeft jou als begeleider de structuur om de regie los te kunnen laten.

Zo stimuleer je echte verandering van binnenuit!

 

Er zijn twee ZKM opleidingen:

Beide opleidingen duren circa 2 jaar en leiden op tot gecertificeerd ZKM-beoefenaar.

 

Ze spelen ook een belangrijke rol voor de professionalisering en nascholing van leden van de ZKM Vereniging.

 

Nascholing actueel

 

Masterclass Validatie in het licht van visie Selma & Desirée

In deze verdiepingsklas( 2 daagse) gaat het om:
Het leren herkennen van het streven naar een ideaalbeeld van onszelf, dat energie kost omdat het imperfect zijn - dat de mens eigen is - verstopt moet worden onder perfectie in bijv. presteren of sociaal zijn. In het validatietraject werken we aan de ontwikkeling van een meer authentiek zelf. Als coach leren we in deze masterclass om zowel in het maken van waardegebieden als in de nagesprekken cliënten te helpen met het herkennen en doorzien van deze dynamiek en vaak nieuwe valkuil (nu moet ik met al deze zelfinzichten wél verbeteren versus met mildheid en empathie naar jezelf kunnen kijken naar jezelf en je eigen groeiproces).

De doelen van deze verdiepingsklas zijn:

 • Het verschil beter kunnen herkennen tussen symbiose en synergie (Z en A dynamiek)
 • Meer aandacht voor het combineren van het kernkwadrant van Ofman en de ZKM. 
 • Leren hoe je tot een stimulerende en effectieve validatieopdracht komt. 
 • Verbinding maken tussen ZKM validatie en andere stromingen zoals o.a. oplossingsgericht werken, werk van Mia Leijsen en focussing van Gendlin.
 • Bewust worden wat beëindigen van het contact met je cliënt vraagt.

Wat biedt deze verdiepingsklas de coach?

 • Een verantwoorde theoretische onderbouwing.
 • Ontwikkelen van een attitude om weerstand en terugval te zien als een kans in het proces van verandering en vaardigheden om er opbouwend en stimulerend mee om te gaan. 

Daarnaast en daarin verweven puur praktische zaken als: 

 • Oefenen met casusmateriaal
 • Oefenen van validatie vaardigheden zoals: omgaan met tegenslag en terugval, met successen, kwaliteiten en valkuilen van de cliënt, bewustwording vergroten van eigen keuzes maken. 
 • Hoe dit alles te vertalen in het protocol van de ZKM.

Locatie: Zeist
Dag 1: Vrijdag 14 februari (3 dagdelen met lunch en avondeten) van 10 uur tot maximaal 20.00u.
Dag 2: Zaterdag 14 maart (2 dagdelen met lunch). Van 10 uur tot maximaal 17.30u.
Prijs: 550 euro btw vrij. 

 

Workshop ZelfVerbinders   Bert Holman  

Sneller en laagdrempeliger werken vanuit de waarderingstheorie?
Dat kan! Met de ZelfVerbinders. Die geven de mogelijkheid om snel inzicht en perspectief te bieden bij een relevante thema.

Doelstelling Workshop
1 Bekend raken met de diverse ZelfVerbinders;
2 Kennismaken met deze compacte aanpak en deze zelf ervaren;
3 Een refreshment hoe betekenis te geven aan de informatie uit het rapport;
4 Vast stellen of het werken met ZelfVerbinders bij jou past.

Korte inhoud
Vóór de workshop vul je eerst zelf een ZelfVerbinder naar keuze in.
Zo ervaar je meteen wat die voor waarde kan toevoegen. Tijdens de workshop maak je kennis met dit instrument en de thema’s waarvoor deze momenteel in beeld is. Zo is de workshop zowel een kennismaking met de ZelfVerbinders als een snelle refreshment van hoe samen met de invuller betekenis te geven aan het rapport. Dat rapport is een perfecte ontlokker voor een gerichte en verdiepende dialoog.

De voordelen
ZelfVerbinders zorgen snel voor inzicht en stimuleren een korte en toch grondige persoonlijke aanpak van een persoonlijke onderzoeksvraag.
a. Kort, omdat slechts 2 uur tijd geïnvesteerd en snel de vinger op de juiste plek gelegd wordt.
b. Grondig omdat ze gebruik maken van de waarderingstheorie en toegepast worden door gecertificeerde ZKM-begeleiders.
c. Persoonlijk, omdat gevoelens geraakt worden en motieven en patronen zichtbaar worden.

Dat geeft impact en een blijvend resultaat.

Hoe werken ze?
Een ZelfVerbinder raakt direct een relevant thema. De onderzoeksvrager koppelt online 16 gevoelens aan 20 kernzinnen. Dat duurt nog geen 45 minuten. Het resultaat is een rapport dat vervolgens dient als gerichte ontlokker in het nagesprek met de begeleider. Dat gesprek neemt meestal 1,5 á 2 uur in beslag.

Beschikbare ZelfVerbinders
Het arsenaal aan ZelfVerbinders breidt zich steeds verder uit, steeds inspelend op actuele en concrete behoeften die spelen. Momenteel zijn ze beschikbaar bij de hoofdthema’s Werk, Onderwijs, Gezondheid en Verlies.

Werk: Diversiteit & Inclusie | Verbinding aan Werk |  Perspectief op Werk | Verlies van Werk | Werkfit | Ondernemerschap

Onderwijs: Onderwijs – Docent

Gezondheid: Vitaliteit | Osteopathie

Verlies: Verlies van Werk | Verborgen Verlies | Verliesverweving – Volwassenen | Verliesverweving – Jongeren

De Workshop
Tijdsinvestering   : 1 dagdeel
Tijdstip                 : Vrijdag 28 februari
Locatie                : Leiden | De Nieuwe Energie
Investering          : €95,-
Aanmelden         : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 06 36 14 09 62

Liever 1-op-1 of andere dag? Dan kunnen we altijd datum en locatie in overleg vaststellen

 

Quick Scan ZKM  Mieke Wijdeveld

De Quick Scan  is een manier om de ZKM individueel of voor groepen in te zetten. Ik heb vorig jaar een workshop hierover gegeven. Dit jaar wil ik opnieuw de uitgangspunten achter de Quick Scan  aan de orde laten komen. Vervolgens wil ik mijn ervaringen in het afgelopen jaar met jullie delen.
De groepsgewijze inzet van de Quick Scan maakt het mogelijk om ook bij minder draagkrachtige organisaties aan het wet werk te gaan. Bijvoorbeeld in het onderwijs:

Werken aan persoonlijkheidsontwikkeling
Zelfs na een LIO-stage én met een uitgebreid begeleidingstraject op school, is de praktijkschok voor veel startende docenten groot. . “Zo’n dertig procent van de starters verlaat binnen enkele jaren het onderwijs. Wij denken dat meer aandacht voor persoonlijkheidsvorming en zelfinzicht ervoor zorgt dat startende docenten steviger in hun schoenen staan en makkelijker hun draai kunnen vinden op school. Ze hebben namelijk meer inzicht in hoe ze op allerlei (werk-)situaties reageren en kunnen deze beter plaatsen.” 

Bovenstaande tekst was het uitgangspunt voor een nieuw traject.
De pilot “Zicht op eigen kracht”, persoonlijke groei voor startende docenten  leverde mooie resultaten op.  Zie onderstaande reflecties:

Het gesprek met Mieke heeft me veel opgeleverd. Ik wilde dit gesprek en dit zelfonderzoek doen om te leren hoe ik mezelf kan zijn voor een klas (wat past bij mij/hoe geef ik les ‘op mijn eigen manier’?). Daar heb ik meer zicht op gekregen

Op de Z aspecten scoor ik  vrij hoog. Ik weet dat ik goed les kan geven, dat ik een klas aan kan en dat ik kennis van zaken heb. Daar tegenover staat dat ik bij het  gevoel machteloosheid ook vaak hoog scoor. Ik heb soms het gevoel dat ik het toch niet kan veranderen maar is dat wel zo? Dit machteloosheidsgevoel staat haaks op de sterke Z aspecten waardoor deze eigenlijk wegvallen. Ik kom daardoor niet goed ‘uit de verf’ en ik heb soms het idee dat ik (of de school) mijn kwaliteiten niet goed benut(ten).  Ik kan  onderschrijven dat ik dat gevoel meerdere keren per week ervaar.


In de workshop wil ik tevens samen met jullie op zoek gaan naar meer en andere toepassingsmogelijkheden voor verkorte ZKM varianten.

Duur workshop: 2 ZOOM bijeenkomsten
Kosten: € 70,-
Datum 25 maart 2020 
Opgeven bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Onder de naam Verte, bied ik Coaching en Traumatherapie. Bij Coaching begeleid ik mensen die vastlopen met werk of in hun persoonlijke leven. Vaak zijn dit mensen die hard werken en het beste willen voor iedereen om hen heen. Het zijn mensen die zichzelf vaak voorbijlopen, zodat bij hen vermoeidheid, stress en een gevoel van 'nooit klaar zijn' ontstaat. Bij Traumatherapie begeleid ik mensen die door een heftige gebeurtenis, moeilijke jeugd of trauma belemmering ervaren in hun leven. Die belemmering kan zowel op het werk als in het persoonlijk leven zijn." Door mijn begeleiding bij Coaching, onder andere d.m.v. de ZKM en door samen 'in de verte' te kijken naar het gewenste perspectief, ontstaat er een beweging naar verandering. Dit leidt ertoe dat iemand ontdekt wat hij of zij belangrijk vindt en de regie weer in eigen hand neemt. Je haalt, zeg maar, de 'verte' dichterbij. Hierdoor neemt de stress af, bewaak je je grenzen, ga je energiek en met plezier naar je werk en kom je met een gezonde vermoeidheid weer thuis." Door samen aan de slag te gaan met de Traumatherapie krijgen mensen de kans om een vastzittend trauma te verwerken. Hierdoor krijgen ze vaak letterlijk en figuurlijk weer ‘lucht’. Doordat het trauma ‘los’ komt, ontstaat er meer vrijheid om eigen keuzes te maken in plaats van je door je trauma te laten leiden." Wat drijft mij: "Ieder mens heeft mogelijkheden, potentie. Niemand hoeft zijn situatie zo te laten als die is. Dat is wat mij drijft. Door te onderzoeken wie je bent, wat je verlangens, overtuigingen, waarden en talenten en belemmeringen zijn, kun je opnieuw keuzes maken voor leven en werk. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen zijn blik op de verte kan richten en kan ontdekken wat zijn verlangen is. Als je blik op de verte helder is, dan is dat de eerste stap om jouw verte dichterbij te halen." Cliënten zeggen over mij: Zeer ervaren en deskundig, straalt rust uit, hoort het verhaal achter het verhaal, ziet wat je niet zegt. Lichtvoetig, warme vakvrouw met een groot hart.  

"Even stilstaan om vooruit te gaan" Dat kan prachtig mbv ZKM. Gefundeerde keuzes maken, vanuit balans, positiviteit en kracht weer in beweging komen of anders omgaan met stress. Dat levert veel op voor jou persoonlijk, als werknemer en voor de werkgever.  "inspirerend, persoonlijk, en resultaatgericht," dat is hoe klanten mij omschrijven. Ruim 15 jaar werk ik met de ZKM. Vaak combineer ik de diepgang en inzichten die mensen krijgen vanuit de ZKM met praktische tools uit de MAF training, een combinatie van Mindfulness, ACT en Focussen. Met als resultaat meer eigen regie, positiviteit en een zeer hoge klant tevredenheid. Vanuit mijn praktijk Mijander begeleid ik werknemers metname uit onderwijs, overheid en artsen bij hun persoonlijke- & loopbaanontwikkeling en geef ik de MAF training. Stilstaan bij werk- functionerings- of levensvragen en vanuit hernieuwde inzichten weer in beweging komen. Ik spreek daarbij mensen aan op hun eigen verantwoordelijkheid en veerkracht. Het ZKM zelfonderzoek gebruik ik graag als vertrekpunt bij loopbaanbegeleiding, outplacement trajecten of persoonlijke vragen. Klanten geven terug dat ze de ZKM een laagdrempelige concrete en effectieve werkwijze vinden. Specialisaties:ZKM volwassenen, ZKM jongeren, MAF trainer; het beste van Mindfulness ACT en Focussen, PPR (Persoonlijk Positie Repetoire), Voice Dialog, Loopbaanbegeleiding. Mijander werkt op een unieke locatie; De garage voor persoonlijk onderhoud. Je kan hier fysiek en mentaal terecht voor een APK of om de accu op te laden.In deze voormalige garage zijn twee bedrijven gevestigd; - ErgoFysio, praktijk voor fysiotherapie en dry needling- Mijander; praktijk voor persoonlijke- & loopbaanontwikkeling en training Voor meer informatie: www.mijander.nl of mail naar info@mijander.nl          

ZKM PROFESSIONAL?
 1. Telefoonnummer(*)
  Ongeldige invoer
 2. Naam(*)
  Ongeldige invoer
 3. E-mail(*)
  Ongeldige invoer
 4. Vraag(*)
  Ongeldige invoer
 5. (*)
  Ongeldige invoer