vrijdag 1 november 2019 Jaardag ZKM Vereniging

Overlijden Frans Meijers -

Onlangs bereikte het bestuur het bericht dat dr Frans Meijers aan de gevolgen van zijn ziekte 16 november j.l. is overleden. Frans was een bevlogen wetenschapper, publicist, docent en organisator, maar bovenal een hartelijk mens. In talloze publicaties, congressen, werkgroepen en besturen heeft hij het thema loopbaanontwikkeling op de kaart gezet. Voor de ZKM Vereniging heeft hij betekenis gehad als lid van de wetenschapscommissie en als voorzitter van de DSA. Wij zullen Frans missen. Zijn nabestaanden en dierbaren wensen wij veel sterkte met dit verlies.

Namens het bestuur,

Richard van de Loo, voorzitter

Woensdag 10 april Algemene Leden Vergadering  2019

Nieuwe boeken van Hubert Hermans

Met een knipoog naar het lied dat wij op de Jaardag van 2017 voor Hubert Hermans hebben gezongen: Hubert is nog lang niet uitgezongen! Van zijn hand verschenen onlangs twee boeken en aan een derde boek heeft hij als mederedacteur bijgedragen. Wij brengen deze publicaties graag onder jullie aandacht:

BEDREIGDE PSYCHODIVERSITEIT, PLEIDOOI VOOR EEN INNERLIJKE DEMOCRATIE. Wat doet de huidige samenleving in en met onszelf? Wat gebeurt er met onze emoties en hoe gaan we daarmee om? Uitgeverij Gompels & Svacina, Den Bosch, 2018. 172 pp.

Voor nadere info, zie link.

SOCIETY IN THE SELF: a Theory of identity in Democracy. New York: Oxford University Press, 2018.

Zie link en tevens via google Oxford, Society in the Self

En tenslotte:

Frans Meijers en Hubert Hermans (eds.): The Dialogical Self Theory in Education. A Multicultural Perspective. Springer International Publishing, 2018. 214 pp, zowel hard cover als ebook.

Zelfonderzoek geaccrediteerd voor leraren!

Mieke Wijdeveld en Adrienne Schimmel hebben een certificaat ontworpen dat we allemaal kunnen uitreiken aan leraren die bij ons een Zelfonderzoek hebben doorlopen. De registercommissie van registerleraar.nl heeft het zelfonderzoek als professionaliseringsactiviteit voor leraren in het onderwijs goedgekeurd. Dit betekent dat leraren binnen het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, mbo en speciaal onderwijs uren kunnen toevoegen aan hun registerdossier (via 'zelf een activiteit toevoegen').

Hiervoor is het nodig dat er een certificaat wordt uitgereikt aan docenten die deelnemen aan een zelfonderzoek. Niet alleen willen wij zo een gezamenlijk optreden naar buiten bewerkstelligen, maar op deze manier krijgen we door de centrale registratie, ook een beeld van de daadwerkelijke uitgifte. Dit beeld kunnen we weer gebruiken om kracht bij te zetten bij de aanvraag voor een hernieuwde erkenning voor volgend jaar. Want begin 2019 is er sprake van een migratie. Het vrijwillige register gaat dan over in het nieuwe verplichte register. Waarschijnlijk gaat dit betekenen dat wij hierin weer tot actie over moeten gaan. Vandaar nu een inventarisatie van jullie behoeften!

Wij horen graag van je als je met leraren werkt of dit als een potentiele doelgroep beschouwt. Onze vragen aan jou zijn:

Was je op de hoogte was van deze accreditatie? Ja/nee

Heb je wel eens een certificaat uitgereikt? Ja/nee

Wil je zelf ook tijd investeren in herregistratie? Ja/nee

De ZKM is een prachtige methode die echt van binnenuit verandering en beweging brengt. Voor mijn vaak hoogbegaafde en/of hoog-sensitieve klanten is de aandacht voor de onderliggende gevoelens, voor hun levensverhaal, de ordening en het ontdekken van de rode draad in een gelijkwaardig contact een manier om weer grip te krijgen. Ik werk ook met de Zelfverbinders van Essenceiam, een op de ZKM gebaseerde tool, daarmee zoom je in op een thema; Werk of Vitaliteit. Snel, kort en grondig. De Zelfverbinder Werkfit kan ook ingezet worden ten behoeve van Werkfit-trajecten (UWV).  De compacte ZelfReflector van Medina gericht op Zingeving en Levenskunst sluiten aan bij de zingevingsvragen die mijn klanten bezighouden en kan richting geven in de zoektocht naar betekenis. Naast de tools vanuit de narratieve psychologie en de ZKM, maak ik ook gebruik van de positieve psychologie, opstellingen, voice dialogue, kernkwadrant, steeds met een oplossingsgerichte insteek. Ik maak daarbij ook graag gebruik van Blended coaching, De combinatie van de interne dialoog en zelfreflectie in wisselwerking met dialoog met een coach stimuleert de ontwikkeling enorm! Regelmatig organiseer ik leuke en interessante workshops in Breda; De kunst van zelfreflectie, Een duik in jezelf! Themagericht: keuzes maken, conflicten, hoogbegaafdheid, perfectionisme, hoog-sensitiviteit en meer..... Met andere ZKM coaches met een hart voor onderwijs zet ik mij in om het zelfonderzoek meer bekendheid te geven als professionaliseringsactiviteit voor leraren.  Neem eens een kijkje op: https://www.talenteerjezelf.com/