ZKM Vereniging Evaluatiesysteem voor Cliënten

Maart 2016 Benchmarkrapport

 

Voor cliënten en opdrachtgevers

ZKM-professionals die conform het ZKM Vereniging-Kwaliteitssysteem werken, vragen hun cliënten vooraf, ter afsluiting van een ZKM traject en tenslotte na  circa één jaar om een evaluatie. Het gaat om een anonieme evaluatie.

De geanonimiseerde informatie uit die cliëntevaluaties, wordt gebruikt als input voor het verder ontwikkelen van het ZKM Vereniging-Kwaliteitssysteem. Daarnaast is met deze evaluaties, een wetenschappelijk gevalideerde effectmeting van de ZKM opgezet en wordt nu weer nieuw onderzoek gedaan. Zie het artikel in het Tijdschrift voor Coaching ter gelegenheid van de Dag van de Coach op 31 mei 2012.

Uit het onderzoek van Anke Abels en Margreet Poulie naar het effect van ZKM, gemeten onder 100 cliënten die anoniem de ZKM Vereniging evaluatie voor cliënten hebben ingevuld, blijkt:

 • De algemene tevredenheid over het ZKM traject is 8.6
 • De ervaren effectiviteit van het ZKM traject scoort 7,7
 • De ervaren persoonlijke ontwikkeling in het ZKM traject scoort 7,4

Over de resultaten 2012 en 2013 zijn de belangrijkste resultaten weergegeven in een artikel van Geert Jan Aleven (2014), en artikel van Abels en Poulie ( 2016).  Beide publicaties zijn interessant voor cliënten en opdrachtgevers. Voor leden zie hierna.  Voor leden van de ZKM Vereniging.

De evaluatie is anoniem. Als coach/consultant krijg je wel de resultaten over minimaal 5 van je cliënten in vergelijking met alle ingevulde evaluaties. Veel leden gebruiken het evaluatiesysteem al en het is ook integraal onderdeel van het ZKM Vereniging-Kwaliteitssysteem. 

Wil je het evaluatiesysteem ook gebruiken? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Het bestuur van de ZKM Vereniging heeft recentelijk besloten dat deelname gratis is!

Wil je zien welke vragen er aan je cliënt worden gesteld of wil je de vragenlijst met je cliënt doornemen, download dan de pdf van de voormeting, de evaluatie 1 en de evaluatie 2.

Onderzoek naar het effect van ZKM, door Anke Abels en Margreet Poulie

Anke Abels en Margreet Poulie (2015) hebben een artikel gepubliceerd over: cliënttevredenheid en ervaren effectiviteit van het ZKM proces. De ZKM beroepsvereniging onderzoekt bij haar klanten tevredenheid en effectiviteit. lees verder

Afstudeerproject Anke Abels (2012)
Dit onderzoek is uitgevoerd door Anke Abels van de Fontys Hogeschool. Het onderzoek naar de ervaren tevredenheid en de zelf gerapporteerde levenstevredenheid bij ZKM cliënten is volledig beschikbaar in 3 PDF's:

Zie ook de samenvatting van dit onderzoek verschenen in het Tijdschrift voor Coaching (3 blz)

 

Onder de naam Verte, bied ik Coaching en Traumatherapie. Bij Coaching begeleid ik mensen die vastlopen met werk of in hun persoonlijke leven. Vaak zijn dit mensen die hard werken en het beste willen voor iedereen om hen heen. Het zijn mensen die zichzelf vaak voorbijlopen, zodat bij hen vermoeidheid, stress en een gevoel van 'nooit klaar zijn' ontstaat. Bij Traumatherapie begeleid ik mensen die door een heftige gebeurtenis, moeilijke jeugd of trauma belemmering ervaren in hun leven. Die belemmering kan zowel op het werk als in het persoonlijk leven zijn." Door mijn begeleiding bij Coaching, onder andere d.m.v. de ZKM en door samen 'in de verte' te kijken naar het gewenste perspectief, ontstaat er een beweging naar verandering. Dit leidt ertoe dat iemand ontdekt wat hij of zij belangrijk vindt en de regie weer in eigen hand neemt. Je haalt, zeg maar, de 'verte' dichterbij. Hierdoor neemt de stress af, bewaak je je grenzen, ga je energiek en met plezier naar je werk en kom je met een gezonde vermoeidheid weer thuis." Door samen aan de slag te gaan met de Traumatherapie krijgen mensen de kans om een vastzittend trauma te verwerken. Hierdoor krijgen ze vaak letterlijk en figuurlijk weer ‘lucht’. Doordat het trauma ‘los’ komt, ontstaat er meer vrijheid om eigen keuzes te maken in plaats van je door je trauma te laten leiden." Wat drijft mij: "Ieder mens heeft mogelijkheden, potentie. Niemand hoeft zijn situatie zo te laten als die is. Dat is wat mij drijft. Door te onderzoeken wie je bent, wat je verlangens, overtuigingen, waarden en talenten en belemmeringen zijn, kun je opnieuw keuzes maken voor leven en werk. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen zijn blik op de verte kan richten en kan ontdekken wat zijn verlangen is. Als je blik op de verte helder is, dan is dat de eerste stap om jouw verte dichterbij te halen." Cliënten zeggen over mij: Zeer ervaren en deskundig, straalt rust uit, hoort het verhaal achter het verhaal, ziet wat je niet zegt. Lichtvoetig, warme vakvrouw met een groot hart.  

ZKM PROFESSIONAL?
 1. Telefoonnummer(*)
  Ongeldige invoer
 2. Naam(*)
  Ongeldige invoer
 3. E-mail(*)
  Ongeldige invoer
 4. Vraag(*)
  Ongeldige invoer
 5. (*)
  Ongeldige invoer