Publicaties

Hubert Hermans: Between Dreaming and Recognition Seeking: the emergence of dialogical self theory. University Press of America, 2012.

Onlangs verscheen van de hand van Hubert Hermans weer een nieuw boek. Wat dit boek bijzonder maakt is de autobiografische opzet ervan. De door hem ontwikkelde theorie van het dialogische zelf past hij op zichzelf toe. Dit geeft een boeiende introspectie in zijn leven, maar tevens een kijk op het ontstaan van de theorie van het dialogische zelf. Kortom een aanrader voor ieder die werkt met de ZKM en geïnteresseerd is het concept dialogische zelf. De ondertaande link geeft verdere informatie over dit boek.

http://www.amazon.com/Between-Dreaming-Recognition-Seeking-Dialogical/dp/0761858873

Onder redactie van dr Frans Meijers (o.a. lid van onze wetenschapscommissie) is een bundel bijdragen verschenen over narratieve en dialogische loopbaan- en teambegeleiding. Ook enkele leden van onze VvZB hebben bijdragen geleverd: Hubert Hermans, Kara Vloet, Agnieszka Hermans-Konopka en Richard van de Loo. Zie hier inhoudsopgave.  Zie hier cover

Frans Meijers (red.): Wiens verhaal telt? Naar een narratieve en dialogische loopbaanbegeleiding. Antwerpen/Apeldoorn, Garant, 2012. De verkoopprijs is € 30,--; te bestellen in de boekhandel of via de uitgever: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.%20">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Lees meer: Wiens verhaal telt

Over gedragscodes, ethische grenzen en grijze gebieden bij loopbaancoaching

Dr Richard van de Loo

Aart Koormean (red.): U doet het maar. Ethiek en ethos in arbeid en loopbaan. Serie Psychologie en Praktijk. Uitgeverij Pearson, Amsterdam 2009. ISBN: 978-90-265-2224-6. www.person-nl.co


Een onduidelijke rolpositie tussen cliënt en opdrachtgever, een opdracht voor begeleiding aanvaarden met een verborgen agenda van de werkgever, zich door een cliënt onder druk gezet voelen. Dit zijn maar enkele voorbeelden van valkuilen waarin een loopbaancoach terecht kan komen. Zelfs indien deze gewapend is met een ZKM en lid is van de VvZB. De beroepspraktijk is nu eenmaal per definitie weerbarstig, want er spelen altijd verschillende en soms zelf conflicterende belangen.

Over die weerbarstige praktijk van de loopbaancoach gaat dit recent verschenen boek, waaraan ook ondergetekende een hoofdstuk heeft bijgedragen. De lezer krijgt een gevarieerd menu voorgeschoteld. Dit gevarieerde aanbod heeft alles te maken met de verschillende invalshoeken rond het grondthema beroepsethiek. Vanuit filosofisch en levensbeschouwelijk gezichtspunt blijkt de beroepsethiek niet los gezien te kunnen worden van de meer algemene arbeidsethiek en arbeidsmoraal in onze samenleving. Een ander hoofdstuk handelt over het krachtenveld van de loopbaancoach. Dat krachtenveld blijkt in verschillende domeinen, zoals het onderwijs, de assessmentpraktijk en de studie- en beroepskeuzebegeleiding, zo zijn eigen kenmerken en dynamieken te hebben. Daarover gaan stuk voor stuk informatieve hoofdstukken. En waar gaat het uiteindelijk om bij “goed kiezen” in een loopbaan? En wat kunnen beroepscodes bijdragen aan een ethisch verantwoorde uitoefening van het ambacht van loopbaancoach?

De lezer wandelt in een afwisselend landschap. Beroepsethiek blijkt vele facetten te hebben. Juist die verschillende invalshoeken en perspectieven zetten de lezer aan tot reflectie op het eigen handelen. Hierin ligt ook precies de bedoeling van dit boek. Niet zozeer het geven van concrete antwoorden, maar het aanreiken van een breed en rijk geschakeerd denkkader voor verdere reflectie en uitwerking. Dat is ook precies wat ik zelf heb ervaren toen ik de gedrukte versie nog eens heb gelezen. Een reis door een boeiend landschap van thema’s, waartoe ook onze beroepsvereniging uitnodigt met haar kwaliteitsbeleid en aandacht voor professionalisering. Zeker tegen de achtergrond van alle initiatieven van de VvZb op dit vlak, kan ik dit boek van harte aanbevelen.

Zelf heb ik trouwens ook plezier gehad aan de reis met een aantal gewaardeerde en ervaren collega’s uit het domein van praktijk en wetenschap rond het thema loopbaan, die tot deze publicatie heeft geleid.

 

Er is veel vraag naar de colleges van Hubert Hermans. Inmiddels is er een dubbel DVD beschikbaar.

Covertekst:

“Inspirerend”, “helder”, en “boordevol interessante informatie”, zo worden de colleges van Hermans vaak betiteld. Hier een diepteblik in zijn persoonlijke ervaringen die hebben geleid tot het ontwerpen van zijn Zelfkonfrontatiemethode en de internationaal gerenommeerde Dialogical Self Theory. In een interview met Ron van de Water vertelt hij over de achtergronden die hebben geleid tot het ontwerpen van de Zelfkonfrontatiemethode. Daarna geeft hij een college over deze methode, met onverwachte verbanden tussen uiteenlopende ontwikkelingen afgewisseld met illustrerende anekdotes en verhalen. In het tweede deel, ingeleid door Agnieszka Hermans-Konopka, neemt hij de kijker en luisteraar mee op een reis door de veelkleurige ruimte van de Dialogical Self.

Hubert Hermans, die door Dan McAdams werd beschreven als: “one of the most creative theorists and researchers on the scene today in personality and clinical psychology”, laat in deze productie zien hoe de waardevolle en duistere elementen in het menselijke ervaring nauw met elkaar samenhangen en elkaar kunnen bevruchten.

Prijs van de DVD is   € 45,- te verkrijgen bij Hubert Hermans, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Prijs van de DVD is   € 35,- voor VvZB-leden incl. verzendkosten.

 

Een dialogische benadering

Joep Wijsbek

Uitgeverij Quist; ISBN-13: 978-90-77983-47-8

trefwoorden: Zingeving, zelfreflectie, levenskunst, psychologie, zelfkennis, leef!

Bewust stilstaan bij onze eigen, persoonlijke zingeving hoe het mij vergaat te midden van de vele, ingrijpende veranderingen op allerlei terreinen in onze samenleving – is een activiteit die we volgens Joep Wijsbek regelmatig moeten beoefenen. Het helpt ons in deze tijd van dynamiek en turbulentie de balans in onszelf te bewaren. Zo’n regelmatige zelfreflectie past ook in de hedendaagse filosofie van de levenskunst. Een belangrijk uitgangspunt in deze filosofie is dat mensen tegenwoordig, in de context van onze huidige postmoderne samenleving, steeds meer over de ruimte beschikken om vorm te kunnen geven aan hun eigen leven.

Lees meer: Leef! Zingeving, Zelfreflectie en Levenskunst

ZKM PROFESSIONAL?
 1. Telefoonnummer(*)
  Ongeldige invoer
 2. Naam(*)
  Ongeldige invoer
 3. E-mail(*)
  Ongeldige invoer
 4. Vraag(*)
  Ongeldige invoer